Almanya’nın Bavyera eyaletinde, hava kirliliğine neden olan araçların trafiğe çıkmasını yasaklayan kuralları uygulamayan siyasetçiler hapis cezası riskiyle karşı karşıya. Konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de gündeminde bulunuyor.

Euronews’te yer alan habere göre, Bavyera eyaletindeki aktivistler ve politikacılar arasındaki gerilimi yükselten başvuruda, çevre örgütü Deutsche Umwelthilfe (DUH), Avrupa Birliği araç emisyon yönetmeliğine uymayan otomobillerin yasaklanmasını ve sahiplerine karşı ağır cezalar getirilmesini talep ediyor. Bavyera’daki yerel siyasetçiler ise araç yasaklarının “kötü bir çözüm” olduğunu savunuyor.
Münih’teki bir mahkeme 2014 yılında Bavyera eyalet hükümetinin dizel araçları yasaklamasını öngören bir yol haritası çıkarmasını istedi.
Öte yandan çevre örgütleri ve aktivistler, yerel yöneticilerin söz konusu kararı uygulamadıklarını ve bu yasakları görmezden geldiklerini savunuyor.
Çevre örgütü DUH Başkanı Juergen Resch, “Hava kirliliğini azaltacak yasaklara uyulmasını talep ediyoruz.” açıklamasını yaptı.
Bavyera Eyaleti Yüksek İdari Mahkemesi savcısı Kasım 2018’de AİHM kararına referans vererek, “Siyasi figürler sorumluluklarını yerine getirmediklerini mahkeme ve kamuoyuna açıkça gösterdi.” şeklinde açıklama yaptı.
İdari Mahkeme ayrıca, hava kirliliğine neden olan araç sahiplerine halihazırdaki 4 bin euro para cezasının “yetersiz” olduğunu vurgulayarak AİHM’in yasakları uygulamayan siyasetçilerin hapis cezasına çarptırılmasını öngören tavsiye kararı almasını talep etti.
Diğer yandan AİHM’in kararları yasal açıdan bağlayıcı değil. AİHM’in çevre kurallarına uymayan siyasetçilere hapis cezasını öngören kararı alması halinde, söz konusu cezaların kesilmesi Bavyera eyalet mahkemelerinin inisiyatifinde olacak.
