Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada’dan akıllara durgunluk veren bir öneri geldi. Harada, 2011 yılında büyük bir nükleer felakete ev sahipliği yapan Fukuşima Nükleer Santrali’nde depolanan radyoaktif su için tek seçeneğin doğrudan Pasifik Okyanusu’na tahliye olduğunu söyledi.

Harada düzenlediği basın toplantısında, Fukuşima’nın 2011 yılındaki deprem ve tsunami sırasında hasar gören santralde tanklarda depolanan radyoaktif su için “tek seçeneğin denize tahliye etmek olduğunu” ifade etti.
Harada, Japonya’da yarın yapılması planlanan kabine değişikliğinden önce icraatlarını ele aldığı toplantıda, Japon hükümetinin, radyoaktif suyun denize tahliyesini tartışacağını, sadece bu konudaki fikrini dile getirdiğini kaydetti.
Japonya Çevre Bakanı öte yandan radyoaktif suyun ne kadarının denize tahliye edilmesine ihtiyaç duyulduğu konusunda açıklama yapmadı.
ÇERNOBİL’DEN SONRAKİ EN BÜYÜK KAZA
Çernobil’den sonraki en büyük nükleer felaket olarak kabul edilen kaza 2011 yılında yaşanan bir deprem ve sonrasında ortaya çıkan tsunaminin ardından meydana gelmişti. Kazada üç nükleer çekirdeğin erimesi sonucu radyasyon sızıntısı yaşanmış, bölgedeki binlerce kişi tahliye edilmişti.
Kazadan sonra soğutma için kullanılan radyoaktif suyun, yeraltı sularıyla birleşmesi sonucu bir milyon tondan daha fazla atık su oluştuğu belirtiliyor.
Santrali işleten Tepco adlı şirket, 2022’ye kadar, bu suları depolamak için kullanılan bin tankta yer kalmayacağını söylüyor.
