Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/habercevreci/domains/cevrecihaber.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
EDREMİTLİ ÇEVRECİLERDEN YAŞANAN SORUNLARA TEPKİ - ÇEVRECİ HABER
Ana SayfaTÜRKİYEEDREMİTLİ ÇEVRECİLERDEN YAŞANAN SORUNLARA TEPKİ

EDREMİTLİ ÇEVRECİLERDEN YAŞANAN SORUNLARA TEPKİ

Kısa adı EDÇEP olan Edremit Çevre Platformu bölgede yaşanan çevre sorunlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yaşanan çeşitli çevre sorunlarına değinilerek, özellikle altın madencilerinin bölgeyi derhal terk etmesi istendi.

Türkiye’de çevreye yönelik vahşi kapitalist saldırıların en çok yaşandığı Balıkesir’in kıyı kesimlerinde vatandaşlar, yaşanan çevresel sorunlara dur demek için alanlardaydı. EDÇEP üyeleri, Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak yaşanan sorunlara değindi.

Bölgedeki çeşitli çevre orgütlerinin ve STK’ların oluşturduğu EDÇEP tarafından düzenlenen ve siyasi partilerin de destek verdiği eylemde okunan basın açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi:

” Komşu ilimiz Çanakkale’de Kirazlı mevkiinde ruhsatsız ve yasalara aykırı bir şekilde varlığını sürdürmeye devam eden altın madencisi Alamos Gold firması için boşaltma işlemi yapılmazken, bu işgale karşı sembolik bir nöbet gerçekleştiren yaşam savunucusu gençlerin o alandan tahliye edilmelerini doğru bulmadığımızı, protesto ettiğimizi ifade etmek istiyoruz.

Son 12 yılın en kurak mevsimini yaşıyoruz. “Bin pınarlı” Kazdağları’nda kaynaklar, dereler kurudu. Su daha derinlere çekildi. Ancak tek neden bu iklim değişimi değil. Su sorununu yaratan ve insan eliyle gerçekleşen başka faktörlerin de varlığını belirtmemiz gerekiyor. Madenler için kesilen ağaçların, dağları alt üst etmelerinin, kereste için tıraşlanan ormanların, yanlış ve hızlı kentleşmenin de bunda büyük etkisi var. Teşhisi doğru koymazsak, tedavide de bocalarız.

Kazdağları’nda baraj yapmak demek, çok fazla nem artışı anlamına gelecek. Antalya’dan, İzmir’den farkımız kalmayacak o zaman. İşte, Havran Barajı’nın yarattığı sonuçlar ortada. Baraj demek, zeytinin de doğrudan etkilenmesi demek. O nedenle, duruma acil çözüm refleksiyle davranılmasını değil, bilimsel araştırmalarla rasyonel bir çözüm bulunmasını istiyoruz.

Biliyorsunuz Havran’la sınırımızda, Tepeoba yakınındaki Molibden madeni de öylece bırakılıp gidildi. Orada 40.000 ağaç kesilmişti vaktiyle. Maden kapandıktan sonra o sahaya sadece 3.750 minicik fidan dikildiğini öğrendik. Demek ki, doğanın alacağı var, daha 36.250 fidan borçlu şirket orada. Üstelik devasa maden çukurunu da, rehabilite programında “gölet” ilan edip bıraktılar.

Körfez hızla kirleniyor. Yazlık konut imaline paralel düzeyde alt yapı inşası yapılmıyor. Bu alanda yılların ihmal edilmişliği söz konusu. Yerel yönetime ait Arıtma Tesisleri hem kapasite ve hem de kaabiliyet açısından yetersiz kalıyor. Halen, Zeytinli ve Altınoluk tesislerinden çok şikayet var. Koku ve kirlilik başta gelen şikayetler.

Covid 19 pandemi sürecinde hep birlikte gördük ki hava, su ve toprak hepimizin yegane vazgeçilmezidir. Bir nefes, bir yudum, bir lokma olmadan, yaşam mümkün olabilir mi? Maden, RES, Termik Santral için vazgeçilecek ömür olabilir mi? Bunların, birbirinin karşısına getirilmemesi gerekiyor. O nedenle, yaşam alanımızı korumak ve kollamak hepimizin ortak görevi olmalı. “

GÖZDEN KAÇIRMAYIN