Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/habercevreci/domains/cevrecihaber.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
BEYAZ ALTIN 'PAMUK' İÇİN ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ - ÇEVRECİ HABER
Ana SayfaÇEVRE VE EKONOMİBEYAZ ALTIN 'PAMUK' İÇİN ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ

BEYAZ ALTIN ‘PAMUK’ İÇİN ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ

Ulusal Pamuk Konseyi, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Ege Giyim Sanayicileri Derneği ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü kapsamında düzenlenecek etkinlikle pamuğun Türk ekonomisine katkılarını ve sektörün geleceği için atılması gereken adımları kamuoyu ile paylaşacak.

Ege Bölgesi’nin en önemli tarım ürünlerinden, ‘beyaz altın’ olarak tanımlanan pamuğun Türk ekonomisi için önemi, 7 Ekim 2020 Çarşamba günü Dünya Pamuk Günü’nde konunun tarafı kurumlarca düzenlenecek üç farklı online toplantı ile kamuoyu ile paylaşılacak.

Ana teması “Pamuk Hakkında Gerçekler” olan Dünya Pamuk Günü etkinliği Ulusal Pamuk Konseyi, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği iş birliği ile düzenlenecek.

Pamuk rekoltesinde düşüş bekleniyor

Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde pamuk üretimi yapılırken, Ulusal Pamuk Konseyi verilerine göre 2019/20 sezonunda 591 bin 302 hektar alanda, 818 bin 511 ton pamuk üretimi gerçekleştirildi. 2020/21 sezonunda pandemi ve diğer etkenler nedeniyle pamuk üretim alanlarının 352 bin 535 hektara, pamuk rekoltesinin ise 626 bin 690 tona gerileyeceği öngörülüyor.

7 Ekim Çarşamba günü saat 10:30’da açılış oturumu ile başlayacak etkinlik boyunca üretimden tüketime pamuk, pamuk ekonomisi ve ticareti ile pamuğun gelecek vizyonu konunun uzmanı isimler tarafından ortaya konulacak.

Pamuklu tekstil ve konfeksiyon ihracatı 6,6 milyar dolar

Türkiye, 2019 yılının Ocak-Ağustos döneminde 14,7 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihraç etmişken, pamuklu tekstil ve konfeksiyon ihracatı ise 6,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

‘Beyaz altın’ pamuğun tarafları, Türk ekonomisinin lokomotiflerinden tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihtiyacı olan 1,6 milyon ton pamuğun Türkiye’de üretilmesi, bu yıl 2 milyar dolara ulaşması beklenen pamuk ithalatının azaltılması, pamuk üretimindeki düşüşün önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirler konusunda Ankara’ya seslerini duyurmaya çalışacaklar.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ev sahipliğinde ilk defa 07 Ekim 2019’da gerçekleştirilen Dünya Pamuk Günü kutlaması, pamuğun tanınırlığını artırmak, üreticiler, sanayiciler ve ilgili tüm diğer taraflar arasındaki ilişkiyi ve iş birliğini güçlendirmek, pamuk üzerine daha fazla araştırma ve geliştirme yapılmasını sağlamak ve pamukla ilgili teknolojik gelişmeleri teşvik etmeyi amaçlıyor.

GÖZDEN KAÇIRMAYIN