Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklıklar küresel ortalamanın iki katından fazla artıyor ve buz yığınları eridikçe, yeni ortaya çıkarılan maden kaynakları ve ticaret yolları üzerinde hak iddia etmek isteyen küresel süper güçler arasında da rekabet kızışıyor.

BBC Dünya Servisi’nden Will Robson, askeri üs sayılarındaki artış, füze testleri ve askeri tatbikatların bölgenin istikrarını tehdit etmesiyle birlikte Rusya ile ABD arasındaki gerginliğin tırmanışını BBC Sounds’taki Pusula programının “İklim Savaşları” serisi için inceledi.
Ayrıca, Çin’in kendisini Kuzey Kutbu’na komşu bir devlet ilan etmesi, bu alanda büyük bilimsel yatırımlar yapmasıyla bu savaşa nasıl dahil olduğunu araştıran Robson, “Bölge yeni bir Soğuk Savaş alanı mı olacak?” sorusunu soruyor.
KAYNAK: BBC Haberi kaynağından okumak için tıklayın: