Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/habercevreci/domains/cevrecihaber.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
DEUTSCHE WELLE TÜRKİYE'NİN ÇEVRE KARNESİNİ ÇIKARDI - ÇEVRECİ HABER
Ana SayfaDİĞERDEUTSCHE WELLE TÜRKİYE'NİN ÇEVRE KARNESİNİ ÇIKARDI

DEUTSCHE WELLE TÜRKİYE’NİN ÇEVRE KARNESİNİ ÇIKARDI

Almanya merkezli tanınmış medya kuruluşu Deutsche Welle (DW), Türkiye’de 2020 yılında yaşanan çevre tahribatlarını gündemine taşıdı. Ülkemizde çevreye yönelik saldırıları ve yaşanan tahribatı haberleştiren DW haberinde, Türkiye’nin çevre karnesi de çıkarıldı.

Sadece 2020’de değil, son birkaç yıla bakıldığında Türkiye’nin en önemli çevre sorununun madencilik, bu konuda kamuoyunun en sık gündemine gelen bölgenin ise Kaz Dağları olduğunun hatırlatıldığı haberde şu ifadelere yer verildi:

Buradaki altın madenciliğine karşı 2019’da başlatılan ve ses getiren protestolar bu yıl da devam etti. Hükümet yoğun eylemler karşısında Kanadalı Alamos Gold şirketinin ruhsatını yenilemedi. Ancak sorun henüz çözülmüş değil, Kaz Dağları için yerli ve yabancı birçok maden şirketi sırada bekliyor.

Türkiye’nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden TEMA Vakfı’nın da öncelikli olarak ağırlık verdiği konu madencilik. “Türkiye’nin değişik yerlerinde, hatta neredeyse her yerinde, şu günlerde gündemde olan Kaz Dağları, Fatsa, Artvin, Erzincan’da ve diğer illerde altın, gümüş, bakır gibi metalik madenlerin yaptığı ve yapacağı hasarlar gündeme oturdu.” diyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, daha bir süre bunlarla ilgili konuşulacağını söylüyor.

Kaz Dağları başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yeni maden ruhsatları veriliyor. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da sadece 2020’de verilen ruhsatların sayısının yaklaşık 1000 olduğunu söylüyor.

Atıklarla ilgili DW Türkçe’ye açıklamada bulunan bir diğer isim ise enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik. 2020 yılının Türkiye’nin iklim politikaları açısından suiistimallerle dolu bir yıl olduğunun altını çizen Algedik, “Salgın konusunda politika üretmeyen Türkiye, Elektrik Piyasası Kanunu ile plastik çöplerin, araba lastiklerinin yakıt olarak kullanılmasını ve bunlara yenilenebilir enerji teşviği verilmesine tekrar izin verdi” diyor.

Algedik, yeni düzenleme ile Türkiye’de şirketlerin plastik yakıp, bunları da biyokütle yani yenilenebilir enerji kaynağı olarak gösterebileceğini söylüyor. Türkiye’nin 2020 yılında para getiren çöplerden bir ekonomi, para getirmeyen çöpleri de yakarak başka bir “kirli ekonomi” modellediğini vurgulayan Algedik, bunun bedelini de doğa ve toplumun ödeyeceğini belirtiyor.

HABERİN TAMAMINA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ:

dw.com/tr/turkiyede-2020-yili-cevre-acisindan-yikici-gecti/a-56069737

GÖZDEN KAÇIRMAYIN