Tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği ve küresel ısınma Türkiye’de de son yılların en kurak dönemlerinin yaşanmasına neden oluyor. Bu durum Ankara’daki barajlarda da su seviyesinin tehlikeli noktalara gelmesine yol açtı.

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara’yı besleyen barajlar için alarm uyarısında bulunarak, Başkent’e içme suyu sağlayan barajların doluluk oranının yüzde 20.91 olduğunu ve 110 günlük su kaldığını söyledi.
Öztürk, “Barajlarımızın doluluk oranı şu anda yüzde 20.91. Geçen yıla göre 13 milyon 469 bin metreküp daha az su bulunuyor. Barajlara hiç su gelmemesi durumunda 110 günlük suyumuz kaldığını söyleyebiliriz. Suyumuzun her damlası çok kıymetli. Lütfen dikkatli tüketelim” dedi.
Çamlıdere Barajı’ndan sonra 92 milyon metreküplük azami su hacmi ile Ankara’ya su temin eden 2. büyük baraj olanKurtboğazı Barajı’nda incelemelerde bulunan Öztürk, Ankara’nın çevresinde yer alan ve kentin su ihtiyacını karşılayan 7 barajın (Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Çubuk 2, Kavşakkaya ve Elmadağ Kargalı) toplam hacminin 1 milyar 584 milyon 555 bin metreküp olduğunu söyledi.

ANKARA GÜNDE 250 LİTREDEN FAZLA SU TÜKETİYOR
Ankara’da kişi başı günlük tüketilen su miktarının kayıp kaçak su durumları da dâhil edildiğinde 250 litrenin üzerine çıktığını ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi:
“Küresel su krizinden ne yazık ki Başkentimiz de payına düşeni alıyor. Bu yıl çok kurak ve yağışsız bir yıl geçiriyoruz. Üzerine pandemi şartları da eklenince hijyen hassasiyeti ve artan su ihtiyacına bağlı olarak barajlar alarm veriyor. Bu yıl kişi başı su tüketim oranları pandemi nedeniyle daha da yüksek. Hijyen kurallarına mutlaka dikkat edelim ama suyumuzu her zamankinden daha tasarruflu kullanmaya da özen göstermek zorundayız.”
