BOTAŞ tarafından yapılan ve alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen yapımı sürdürülen liman inşaatı, Saros Körfezi’ni kirlettiği iddiasıyla tepkilere neden oluyor. Bir vatandaş tarafından bölgede çekilen son görüntüler sosyal medyada tepki çekti.

Edirne’de Saros Körfezi’ne yapılmakta olan FSRU Limanı’nın 1. ÇED olumlu raporu kararı Edirne İdare Mahkemesi’nce iptal edilmesine rağmen liman inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. İddiaya göre; Katar’dan getirilecek doğalgazın Avrupa ülkelerine transferini sağlamak amacıyla inşa edilen liman, bölge halkının ve çevrecilerin büyük tepkisini çekiyor. Ancak ne bu tepkiler, ne de mahkemeden çıkan durdurma kararı, liman inşaatını durduramıyor.
Limanın Saros Körfezi’ni katledeceğini söyleyen çevrecilerin endişeleri, geçtiğimiz günlerde bir vatandaş tarafından çekilen görüntülerle bir kez daha gündeme geldi. Denizden çekilen görüntülerde, inşaatın sondaj çalışmalarından kaynaklanan siyah renkli suların körfez sularına nasıl karıştığı net bir şekilde görülüyor.
Görüntüleri paylaşan Saros Gönüllüleri, liman çalışmalarının sadece ağaçlara ve tarım alanlarına değil, denize de çok büyük zarar verdiğini, çalışmalardan vazgeçilmediği takdirde, Saros’un çok büyük tahribata uğrayacağını belirtti.
Öte yandan Saros Körfezi’nde yaşanan tehlikeye dikkat çekmek için, 10 Temmuz Cumartesi günü Edirne’nin Keşan ilçesinde bir miting yapılacak. Saros Gönüllüleri tarafından düzenlenen mitingde bir de yürüyüş gerçekleşecek.
“ZİFT DEĞİL BASINÇLA YUKARI ÇIKAN DENİZ KUMU”
Bu arada konuyla ilgili haberlerin medyada yayınlanmasının ardından BOTAŞ’tan bir açıklama geldi. Denizin kirletildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia eden BOTAŞ yetkilileri, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün çeşitli mecralarda haber olarak karşılık bulan video, maksatlı olarak gerçekdışı anlamıyla sunulmuştur. Zira, yayın organlarınca ‘denize zift akıtılıyor’ şeklinde aktarılan olay, proje kapsamında deniz tabanına yapılan işlem esnasında deniz kumunun basınçla yüzeye çıkmasından ibarettir. Bu işlem sırasında yalnızca basınçlı deniz suyu kullanılmakta olup hiçbir katkı maddesine yer verilmemektedir. ”