Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/habercevreci/domains/cevrecihaber.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
MANASTIRDAN ÇIKAN MOLOZLARI DEREYE DÖKMÜŞLER - ÇEVRECİ HABER
Ana SayfaTÜRKİYEMANASTIRDAN ÇIKAN MOLOZLARI DEREYE DÖKMÜŞLER

MANASTIRDAN ÇIKAN MOLOZLARI DEREYE DÖKMÜŞLER

Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı’nda 5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmasında çıkan inşaat atıkları, molozlar ve hafriyatın manastırın yakınındaki dere vadisine döküldüğü ortaya çıktı. Yaşanan skandal duyarlı insanların tepkilerine yol açtı.

Maçka ilçesi sınırlarında bulunan Sümela Manastırı’nda, Şubat 2016’da restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi çalışması başlatıldı. Kaya düşme riskine karşı kapatılan manastırda endüstriyel dağcılar, taş düşmelerine karşı yamaçları çelik ağlarla örüp güçlendirdi.

Restorasyon sürecinin sonunda oluşan inşaat atıkları, molozlar ve hafriyatın manastırın yakınındaki dere vadisine döküldüğü belirlendi. Dökülen harfiyat yüzünden, vadi yamaçlarındaki kızılçamlar metrelerce molozun altında kaldı. Atıkların bir bölümünün de yakından geçen dereye karıştığı tespit edildi.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü inceleme başlattı. Yaşam savunucuları, görüntü ve fotoğrafı ortaya çıkan çevre katliamına tepki gösterdi. Dere kıyısındaki hafriyat atıkları, gelen tepkiler üzerinden kaldırıldı.

Uzmanlar, hafriyatın içerisinde ve üzerinde ciddi miktarda inşaat molozu, her türlü plastik, kiremit, sac gibi atıkların bulunduğuna dikkat çekerek, bölgenin adeta moloz çöplüğüne döndüğünü, bunun kabul edilecek bir durum olmadığını söyledi.

GÖZDEN KAÇIRMAYIN