Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı köylerde altın aramak isteyen maden firmasına verilen ÇED olumlu raporu tepkilere yol açtı. Bölge halkı ve çevreciler, madenin sözkonusu bölgeyi cehenneme çevireceğini belirterek, proje aleyhine dava açtı.

Bakanlığa başvuran bir maden şirketi, İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı Gökçeyazı, Sarıalan, Sofular, Çamköy, Kirazköy köylerini kapsayan altın madeni projesi için ÇED raporu istedi. Bakanlık, projeye olumlu rapor verdi.

Bu duruma itiraz eden köylüler ve bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, söz konusu proje için Sarıalan Köyü’nde yapılan halkın katılımı toplantısında, bölge halkının projeyi istemediklerini hem yaptıkları konuşmalar ve hem de topladıkları imzalarla Bakanlık yetkililerine ilettiğini hatırlattı.

Hem katılım toplantısında hem de Ankara’da yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında bilimsel itirazların yapıldığını, ancak köylülerin ve tüm doğa severlerin itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye geçit verdiğini belirten çevreciler, kurulacak bir altın madeninin bölgeyi cehenneme çevireceğinin, hatta sondaj çalışmalarında bile, alana yakın çeşmelerin kuruduğunun altını çizdi.
Sarıalan Köyü’ne yalnızca 150 metre mesafede iki tane açık ocak alanı olan projeye karşı hukuksal mücadele başlatıldığı belirtildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ve yöreden 14 köylüyle birlikte davayı açtı. Projeye karşı Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nin de ayrıca dava açtığı öğrenildi.
