Türkiye, Arjantin, ABD ve Birleşik Krallık’tan Greenpeace iklim adaleti aktivistleri, Atlantik Okyanusu’nda “Sondajı Durdur, Kirlettiğini Öde” yazılı pankartla Shell’le anlaşmalı bir gemiye çıktılar.
Shell’in kar duyurusundan sadece iki gün önce, dört Uluslararası Greenpeace gönüllüsü, iklim krizini körükleyen ancak yarattığı kayıp ve hasara karşı tek kuruş ödemeyi reddeden Shell ve fosil yakıt endüstrisine karşı barışçı bir protesto için Kanarya Adaları’nın kuzey kıyısı açıklarında bulunan “White Marlin” gemisine ulaştı.
Salı günü iklim adaleti aktivistleri, Greenpeace Arctic Sunrise gemisinden denize indirilen üç botla 51 bin tonluk ağır yük gemisine yaklaştılar ve taşınabilir merdivenlerle güverteye tırmandılar.
Türkiye’den Yakup Çetinkaya; Arjantin’den Carlos Marcelo Bariggi Amara; ABD’den Usnea Granger ve İngiltere’den Imogen Michel şu anda geminin taşıdığı önemli kargoyu ele geçiriyor; Shell petrol ve gaz platformu. Diğer iki gönüllü, Filipinli Yeb Saño ve Endonezyalı Waya Pesik Maweru da onlara katılma girişiminde bulundu ancak gemiye çıkmayı başaramadılar.
Platform, Shell’in Penguins North Sea’deki petrol ve gaz sahasındaki sekiz yeni kuyu açmasını sağlayacak üretim ekipmanlarının en önemlisi. Protestocular platformu günlerce meşgul edecek kadar malzeme taşıyor.
Aslen Greenpeace Güneydoğu Asya icra direktörü olarak çalışan ve küresel iklim görüşmelerinde Filipinler için başmüzakereci olarak görev yapmış olan Yeb Saño, bu barışçıl eyleme katılmak için gönüllü olarak Greenpeace International ekibine katıldı.
Greenpeace International adına görüş bildiren Yeb Saño şunları söyledi:
“Shell, artık sondajı durdurmalı ve ödemeye başlamalı. Bugün harekete geçiyoruz çünkü Shell’in petrol çıkardığı her an, dünya çapında ölümlere, yıkıma ve yer değiştirme dalgalarına neden oluyor, bu kötü sonuçlarsa maalesef iklim krizinde en az payı olan insanları en derin şekilde etkiliyor.”
“Shell ve tüm fosil yakıt endüstrisi, iklim krizini evlerimize, ailelerimize, atmosferimize ve okyanuslarımıza taşıyor.”
“Bu yüzden; denizde, hissedar toplantılarında, mahkeme salonlarında, çevrimiçi ortamda ve hatta kendi genel merkezlerinde karşılarına çıkacağız. İklim adaleti sağlanana ve kirletenler bedelini ödeyene dek durmayacağız.”
“On yıllardır iklim adaletsizliğinden kar sağlayan fosil yakıt endüstrisi artık sorumluluk almalı ve neden olduğu kayıp ve hasarı karşılamalı. İklim için, kırılgan toplumlar için, kirli sektörün risk alan emekçileri için ucuz, temiz, yenilenebilir enerjiye doğru hızlı ve adil bir geçiş yapmalı.”
Penguenler alanındaki her bir petrol damlasını çıkartmaya çalışan Shell ile anlaşmalı olan White Marlin gemisi şu an, bir yeniden geliştirme projesi için yüzer üretim depolama ve taşma [FPSO] ünitesi taşıyor. Petrol üretim platformu, otuz yıldır Kuzey Denizi’nde faaliyet gösteren Shell için geliştirilen ilk insanlı gemi olma özelliğini taşıyor. Üretimin tepe noktasında projenin günde 45 bin varil petrol getirmesi bekleniyor ve Shell projenin başka keşif sahaları da açabileceğini ileri sürüyor.
Bugünkü protesto Wael Sawan’ın Shell’in yeni CEO’su olarak göreve gelmesinden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşiyor.
Şirketin 2 Şubat Perşembe günü tüm yıl kazançlarını duyurmasının ardından bu hafta, Shell’e karşı kamuoyu baskının daha da artması bekleniyor. Şirket, Putin’in Ukrayna’daki çıkardığı savaşın yol açtığı şişirilmiş enerji fiyatları yüzünden şimdiden inanılmaz bir kârlılığa ulaştı.