Ana SayfaDİĞER"ENKAZDAN BAŞKA FELAKETLER ÇIKMASIN"

“ENKAZDAN BAŞKA FELAKETLER ÇIKMASIN”

Greenpeace Akdeniz depreme dayanıklı kentler inşa edilmemesinden doğan bir başka felaketin önüne geçilmesi için imza kampanyası başlattı. “Enkazdan Başka Felaketler Çıkmasın” isimli kampanya deprem sonrası oluşan milyonlarca ton enkaz atığının insana ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yönetilmesini talep ediyor. Kampanya kapsamında ihbar hattı kuruldu.

Depremin ardından ortaya çıkan enkazların doğru bir şekilde bertaraf edilmemesi durumunda, yeni bir felaket yaşanabileceğine dikkat çeken Greenpeace Akdeniz, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her fırsatta bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin altı çizilen Türkiye 6 Şubat günü iki şiddetli depremle büyük bir yıkım yaşadı. Etkilediği alan ve aynı gün olması bakımından büyük bir doğa olayı olarak değerlendirilebilecek bu depremler “Asrın felaketi” olarak yansıtıldı. 

“Asrın ihmaller zinciri”nin üstü örtülmek istendi.

Doğal bir afet olan depremin toplumsal bir felakete dönüşmemesi için yapılması gerekenler belli. Başta deprem olmak üzere iklim krizinden kaynaklı olanlar da dahil afetlere dirençli kentler yaratmak.

Ancak içinde bulunduğumuz gerçeklikte acil olarak ele alınması gereken konu depreme dirençli kentler inşa edilmemesinden doğacak başka felaketler.

Öncelikle deprem sonrası oluşan milyonlarca ton enkaz atığının doğru yönetilmesi gerekiyor. 

Aksi halde enkaz başka felaketlere neden olacak.

Enkazlar; ekolojik yapıya zarar verecek asbest gibi zehirli kimyasallar, zararı herkes tarafından bilinen plastik türevleri ve daha birçok riskli malzeme barındırıyor. Bu malzemelerin kontrolsüz biçimde vadiler, ovalar, tarım alanları, sulak alanlar gibi bölgelere taşınması toprağı, suyu, havayı kirleterek bütün olarak yaşamı tehlikeye atacaktır.

Başka felaketlerin önüne geçmek için enkaz kaldırma süreci  Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik ile Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak yürütülmeli, yönetmeliğin eksik kaldığı durumlarda her aşama insan ve doğa yararına planlanmalı.

Bu nedenle Greenpeace Akdeniz  enkaz kaldırma sürecini insana ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yönetilmesi talebiyle imza kampanyası başlattı: Enkazdan Başka Felaketler Çıkmasın!

Sürecin takipçisi olarak yapılan ihlalleri belirlemek ve bu konuda kamuoyu oluşturmayı amaçlayan kampanya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan enkaz kaldırma sürecini insana ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yönetmesini, her adımı şeffaf bir şekilde paylaşmasını talep ediyor.”

Kampanya kapsamında oluşturulan ihbar hattıyla ise deprem bölgesinde gerekli şartları sağlamayan enkaz döküm alanlarının belirlenmesi amaçlanıyor.Bölgedeki enkaz kaldırma operasyonunun insana ve çevreye olası zararlarını tespit edebilmek için yurttaşlar ihbar hattına  0 (212) 336 69 90 numaralı telefondan (haftaiçi 10.00-19.00) ve  bilgi.tr@greenpeace.org e-posta adresinden ulaşarak destek olabilecek.

GÖZDEN KAÇIRMAYIN