ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

GÖLDE KORKUTAN BALIK ÖLÜMLERİ

2 min read

Sivas’ın Zara ilçesinde bulunan Tödürge Gölü’nde yaşanan balık ölümleri kokutuyor. Vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralar çıkan balıkların neden öldüğü anlaşılmazken, benzer bir olay da Diyarbakır’daki Kabaklı Göleti’nde yaşanıyor.

Çevrede korku ve merak uyandıran olay, Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Tödürge Köyü yakınlarında bulunan Tödürge Gölü’ne giden bir Youtuber tarafından ortaya çıkarıldı. Gölün kenarına gelen Güzel Yollarda adlı kanalın programcısı, kıyıya çok sayıda irili ufaklı balığın vurduğunu, bir kısmının öldüğünü, bazılarının da can çekiştiğini belirledi.

Sudan çıkarılan bazı balıkların vücudunun çeşitli yerlerinde yaralar oluştuğu ve pullarının döküldüğü gözlemlendi. Balıkların sudaki ısı değişiminden mi yoksa suya karışan zehirli atıklardan mı öldüğü, yapılacak detaylı bir incelemenin ardından belirlenecek.

DİYARBAKIR’DA DA BENZER OLAY

Öte yandan, Diyarbakır’da ‘kuş cenneti’ olarak tabir edilen Kabaklı Göleti’nde, toplu balık ölümleri meydana geldi. Bölgenin kuş cenneti olarak bilinen ve 150’den fazla türden kuşa ev sahipliği yapan göletteki kirliliğin ölümlere neden olabileceği ifade ediliyor.

Bölgede inceleme yapan uzmanlar; “Herhangi bir yerden karışan kirlilik, balıkların yeterince oksijen bulamamasına ve ölmelerine sebep olmuş olabilir” dedi.

ÜNİVERSİTEYE TEPKİ

Kabaklı göleti daha önce de kirlilikle gündeme gelmiş, gölet kenarında yapılaşmaya giden Dicle Üniversitesi tepkilere neden olmuştu. Uzmanlar, Dicle Üniversitesi Yönetimi’nin aldığı ‘imar alanı’ kararının Kabaklı Sulama Göleti’ndeki canlı çeşitliliğinin geleceğini tehdit edeceği uyarısında bulunmuştu.

Geçtiğimiz Şubat ayında da Kabaklı Sulama Göleti’nin kenarındaki ağaçları kesen kimliği belirsiz kişiler, bunlardan mevzi yapıp birçok kuşu öldürmüştü.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir