ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

ANTARKTİKA’DA TESPİT EDİLDİ, DÜNYAYA YAYILIYOR

1 min read

Antarktika’da ölümcül H5N1 kuş gribi virüsü, penguen ve karabatakları tehdit etmeye devam ediyor. Şili’den gelen araştırmacılar, son çalışmalarında yeni vakalara rastladılar, bu da yayılma riskinin arttığına dair endişeleri artırıyor.

2023 sonunda ve 2024 başında gerçekleştirilen araştırma seferinde, Şili Papalık Katolik Üniversitesi’nden Fabiola Leon liderliğindeki ekip, Antarktika’da ciddi bir tehdit oluşturan H5N1 virüsü hakkında önemli bulgular elde etti.

Leon, “Bu oldukça endişe verici bir durum. Özellikle imparator penguenleri gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler bu risk altında,” şeklinde konuştu.

Şili Antarktika Enstitüsü (INACH), bölgede yeni pozitif kuş gribi vakalarının tespit edildiğini duyurarak durumu daha da vurguladı.

Enstitü, özellikle penguenler arasında görülen vakaların dikkate değer olduğunu belirtti ve bu durumun bir “dönüm noktası” olduğuna işaret etti.

Leon, penguen kolonilerinin yoğunluğunun ve göçlerinin virüsün yayılma riskini artırabileceği konusunda uyardı. “Bu durum, hastalığın farklı kuş kolonileri arasında daha hızlı yayılmasına yol açabilir,” dedi.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir