ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

KAZDAĞLARI’NA BİR MADEN TEHDİDİ DAHA

3 min read

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, CVK Altın ve Bakır Madeni’nin, Kazdağları’nı karşı karşıya bırakacağı tehdit hakkında detaylı bilgiler verdi. Açıklamada, maden yüzünden bölgede tarımın ve su kaynaklarının tehdit altında olduğu vurgulandı.

‘CVK Altın Bakır Madeni Hakkında Gerçekler’ başlıklı açıklamada, ÇED alanı içinde yerleşim olmayacağı mevzuat ve taahhütlerde açık şekilde belirlenmiş olmasına rağmen, bu projede ÇED alanı içinde yasalara aykırı şekilde yerleşim yerleri bulunduğu ve bu durumun ÇED’de gizlendiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çamköy’ün neredeyse tamamı, Sarıalan’ın ise bir kısmı ÇED alanı içindedir. Bu yerleşim yerlerindeki köylüler tüm haklarını, evlerini barklarını kaybedecekler, taşınmaya zorlanacaklardır. ÇED Olumlu Kararının iptali talepli davaya konu bu tespitlerimiz, ne bilirkişi raporunda ne de mahkeme kararında dikkate alınmıştır. Şehir plancısı ve halk sağlığı uzmanı bilirkişi talebimiz de mahkeme tarafından reddedilmiştir.
Verilen kararla, usulsüzlüğü ortaya çıkardığımız, yanlışlara itiraz ettiğimiz için adeta cezalandırıldık, dava masrafları da üzerimize yüklendi.
Baro ve meslek odalarını bu liyakatsizlik ve hukuksuzluk karşısında ses çıkarmaya, yanımızda olmaya davet ediyoruz. Bilirkişiye şehir plancısı ve halk sağlığı uzmanı eklenerek davanın yeniden görülmesini; mevzuata uymayan projeye verilen Çalışma Ruhsatının iptalini talep ediyoruz.

Çamköy’ün mevzuata aykırı şekilde ÇED alanında kalmasına ek olarak, altında da yeraltı işletmesi yapılacaktır. Bu işletme Sarıalan’a kadar uzanmaktadır. Ancak planlama sadece çok küçük alanda yapıldığından yeraltı ocaklarının gerçek etkisi ÇED kapsamında değerlendirilmemiştir.

Çamköy’ün kuzeyindeki Dallımandıra Göletinden yine Sarıalan’a doğru uzanan sulama hattı da bu Yeraltı Ocağı alanındadır. ÇED alanında artık tarım yapılamayacağından, buradaki sulama alanları da proje ile kaybedilecektir.

Yine Dallımandıra Göletinin kuzeyinden Sarıalan’ın kuzeyine kadar hem 2 adet devasa açık ocak işletmesi hem de pasa döküm alanları planlanmıştır.

“SU KAYNAKLARI YOK OLACAK”

Sarıalan kuzeyinde açık ocak, batısında ise yeraltı işletmesi ile çevrelenmektedir. Ocaklarda yapılacak susuzlaştırma nedeniyle hem Sarıalan hem Çamköy’ün su kaynakları yok olacaktır.

Tüm ocaklarda patlatma yapılacaktır. Yeraltı Ocağı Çamköy’ün altındadır, Sarıalan’a ise 80 m uzaklıktadır. Sarıalan 170 metre derinliğindeki devasa açık ocağa ise sadece 230 metre uzaklıktadır. Köyler patlatmalardan son derece olumsuz etkilenecektir.

Susuzlaştırma, toz, patlatma kaynaklı taş savrulması, gürültü, sarsıntı gibi nedenlerden bu köylerde yaşamak ve ÇED alanı yakınında tarım yapmak son derece zor ve tehlikeli olacaktır.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir