ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

KÖMÜRÜN YUTTUĞU TARİHİ KÖY: “YEŞİLBAĞCILAR”

2 min read

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı, Yeşilbağcılar Köyü, altında Yatağan Termik Santrali’nin çok işine yarayacak olan kömür yatakları olduğu için, 2012 yılında kamulaştırılıp boşaltıldı. Adeta hayalet köye dönen Yeşilbağcılar, günümüzde Çernobil faciasının yaşandığı Pripyat kentini andırıyor.

Terk edilen köyde zeytinlikleri bulunanlar, madenin köyü yutması ve madencilerin köye giriş çıkışları engellemesi yüzünden, bugün kendilerine ait topraklarda tarım yapamıyor.

Türkiye Kömür İşletmeleri , tarihi çok eskilere dayanan köyü ve tarihî eser statüsündeki camiyi ve türbeyi, toplu halde bir yere taşıma sözü verse de, sonuç öyle olmadı. Köylülerin bir kısmı TOKİ konutlarına yerleştirilirken, kalanlar da yakınlardaki bölgelere dağıtıldı. Tarihi cami ve türbe, hayalet köyde kaderine terk edildi.

Köylerinden, evlerinden edilen Yeşilbağcılar halkı ise dertli. Göçe zorlandıktan sonra birkaç kilometre mesafede, yeni mahalleler kuran köylüler, rüyalarında terk ettikleri köylerini gördüklerini, zorunlu göçten sonra yaşanan uyum sorunlarının herkesi hasta ettiğini anlatıyor.

Bir zamanlar 2 bin kişinin yaşadığı, 13 yıl önce boşaltılan ve bir kısmı kaybolan köyde, şimdi ıssızlık hakim. Kasabaya, bir maden şirketinin kapısından kimlik veya araç ruhsatı verilerek girilebiliyor. Köyün boşaltılmasının ardından, evlerin bazı malzemelerini hurdacılar topladı, ahşap kısımları ise yakacak olarak alındı.

Sadece Yeşilbağcılar değil, bölgede birkaç köy daha kömür yüzünden yok oldu. Ve doymayan maden şirketleri, gözlerini şimdilerde Yatağan’ın diğer köylerine dikti.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir