ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

‘MARMARA DENİZİ GÜNÜ’ ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK

2 min read

Sürdürülebilir ve temiz bir Marmara Denizi için bu yıl üçüncüsü düzenlenecek 8 Haziran Marmara Denizi Günü etkinlikleri, Marmara kıyılarında gerçekleştirilecek.


2021 yılında Marmara Denizi’nin kirlilik tehdidi ve müsilaj krizi ile karşı karşıya kalmasının ardından Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı kapsamında 8 Haziran, Marmara Denizi Günü ilan edilmişti. Bu yıl üçüncü kez kutlanacak olan Marmara Denizi Günü’nde ana tema “Denizcilik” olarak belirlenirken Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde belediyeler tarafından planlanan farkındalık çalışmaları eş zamanlı olarak Marmara Belediyeler Birliği koordinasyonuyla düzenlenecek.

Başta İstanbul, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde belediyeler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer tüm paydaşların organize edeceği etkinliklere ilgili tüm vatandaşlar katılarak #MarmaraHepimizin mesajını verecek.

2022 yılında “mikroplastik ve deniz çöpleri” teması kapsamında 62 farklı farkındalık etkinliği ile başlayan Marmara Denizi Günü kutlamaları, 2023’te “biyoçeşitlilik” temasıyla yaklaşık 100 etkinliğe sahne olmuştu.

Bu Yılın Teması Denizcilik

Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Karadeniz’i dünya ile bağlayarak küresel ticaretin önemli bir merkezi konumunda. Ancak bu stratejik konum, Marmara Denizi’ni deniz taşımacılığı kaynaklı önemli bir kirlilik tehdidiyle karşı karşıya getiriyor. Petrol sızıntıları, gemi atıkları ve deniz kazaları gibi durumlar, deniz ekosistemi üzerinde ciddi zararlara yol açabiliyor. Bu baskılar, deniz canlılarının yaşam alanlarını ve besin zincirini tehdit ederek ekosistemi dengesizleştirebiliyor.

Ayrıca gemilerin egzoz gazlarından salınan hava kirleticileri de kıyısal yerleşimler ve deniz ekosistemi için önemli bir tehdit oluşturuyor. Özellikle sülfür oksit, azot oksit ve partiküler madde gibi emisyonlar, hava kalitesini düşürerek insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor ve deniz yaşamını zehirleyebiliyor. Uzmanlar
“On binlerce geminin her yıl boğazlardan geçtiği, onlarca ticari limanın ve tersanenin bulunduğu Marmara Denizi’nde bu konuya dikkat çekilmesi, tüm paydaşların katılımıyla görünür hale gelebilir” diyor.

Marmara Denizi’nin korunması ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, bölgenin ekolojik dengesi ve ekonomik kalkınması için hayati öneme sahip. Bu nedenle Marmara Denizi Günü’nde denizcilik temasıyla bir araya gelerek çözüm odaklı adımların atılmasına katkı sağlamak önem arz ediyor.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir