ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

AYVALIK/CUNDA CENNET KALSIN!

2 min read

Ayvalık Sefa-Çamlık mevkii ve Güvercin Adası Doğal Sit Alanı koruma statülerinin düşürülerek ” Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescili hakkındaki kararların iptali amacıyla açılan davaların keşif ve bilirkişi incelemesi önceki gün yapıldı.

Keşif için bölgeye gelen heyet, tamamı hazineye ait, ormanlık, kızıl çam ağaçlarıyla kaplı olan, Paşalimanı Koyu ile Ayvalık Limanı arasında bir boğaz niteliğinde olan denizel alana 3 yönden cephe veren Çamlık mevkiinde geniş çaplı bir inceleme yaptı.

Keşfin ardından, Ayvalık Tabiat Derneği tarafından açılan davalarla ilgili, Ayvalık Tabiat Platformu tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çamlık mevkii doğal ve kültürel miras alanımızdır. Cunda Adası kuzeyindeki Pateriça Koyu sığlıklarında bulunan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içindeki Güvercin Adası üzerinde ise tescilli olan bir Manastır- Agios Georgios to Psifi bulunmaktadır.

Çamlık ve Güvercin Adasının nitelikli koruma alanı olarak tescilleriyle insan baskısı artacak ve yapılaşma ile doğallığı kaybolacaktır.

Sahip olduğu doğal ve kültürel özelliklerini bozulmadan günümüze kadar taşıyabilmiş olan Çamlık ve Güvercin Adası doğal özellikleri yanı sıra kentin hafızasında yer alan tarihsel özellikleriyle de mutlak olarak bütüncül şekilde korunması gerekli bir kültür varlığı olarak değerlendirilmelidir.

Bilimsel yeterlilikte olmayan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu esas alınarak yapılan Çamlık ve Manastır (Güvercin) Adası SİT değişiklileri bilimsel temelden yoksun ve koruma esaslarına uygun olmadığı için iptal edilmelidir.

Davanın hazırlık sürecinden itibaren emeğini esirgemeyerek bugün de keşfe katılarak beyanını sunan, gönüllü olarak davamızı üstlenen Av. Filiz Sonsuz’a, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e ve tüm yaşam savunucusu dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

Çamlık, Güvercin Adası ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı betona teslim etmeyeceğiz!

Doğal ve kültürel mirasımızı birlikte koruyacağız!

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir