ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

İKİ YILDA 600 BİN LİTREDEN FAZLA ATIK DENİZLERDEN TOPLANDI

3 min read

Cam endüstrisinin tedarikçisi Yorglass, ‘Cam Gibi Denizler’ projesi kapsamında TURMEPA’nın atık alım tekneleriyle ikiyılda 600 bin litreden fazla atığın toplanmasına destek oldu. Yorglass, bu yıl ise Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Selimiye’nin cennet koylarından sıvı atık toplanmasına katkıda bulunacak.

RED SEA, SHARM EL SHEIKH, EGYPT – OCTOBER 2020: Plastic and other debris floats underwater in blue water – PHOTOGRAPH BY Andrey Nekrasov / Barcroft Studios / Future Publishing (Photo credit should read Andrey Nekrasov/Barcroft Media via Getty Images)

DenizTemiz Derneği/TURMEPA yönetiminde mavi sulara inmeye hazırlananatık toplama teknesinin 2024 yılında da sponsorluğunu üstlendikleri için gururlu olduklarını belirten Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar; “Bu sene 50. yılınıkutlayan köklü bir şirket olarak kurulduğumuzdan bugüne ülkemizin her karışı cennet olan toprağını, suyunu korumak için sürdürülebilir bir çalışma prensibi belirledik. Bu prensip ışığında üçüncü kez TURMEPA ile bir araya geliyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde 2022 yılında Marmaris’te 334 tekneden 112 bin litreden fazla, 2023 yılında Göcek’te 1300 tekneden 500 bin litre atık toplanmasına destek olduk. 2022 yaz sezonunda topladığımız atık su, 2.600 kişinin günlük ürettiği atık suya eşdeğer. Ayrıca bu atık su sayesinde 4 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağladık. Aynı şekilde 2023 yılında topladığımız atık su ise 595 kişinin günlük ürettiği atık suya eşdeğer. En önemlisi de bu atık su ile 901 bin litre deniz suyunun temiz kalmasına katkı sunduk.Bu yıl ise tüm yaz Selimiye’nin cennet koylarından atıkları toplamayı amaçlıyoruz” dedi.

“Maviye, yeşile ve bize yuva olan evrene sahip çıkmaya devam edeceğiz”

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında yer alan ‘Temiz Su ve Sıhhi Koşullar’, ‘Sudaki Yaşam’ ve ‘Karasal Yaşam’ ve ‘Hedefler için Ortaklık’ amaçlardoğrultusunda bu iş birliğini çok önemsediklerini vurgulayan Yorgancılar;“Denizlerin, dünya genelinde oluşan ısının yüzde 90’ını absorbe ettiği göz önüne alındığında, atık sulardan korunmaları ve deniz ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi büyük önem taşıyor. TURMEPA teknelerinin topladığı atık suların nitelikli arıtma işlemlerine tabi tutulması sayesinde sudaki yaşamın yanı sıra karadaki yaşamın devamı da sağlanmış oluyor” diye konuştu.

“Bu proje, dünyamız ve oksijen kaynağımız olan denizlerimiz için çok değerli”

Yorglass ile yaptıkları iş birliğini değerlendiren TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“TURMEPA ve Yorglass’ın sürdürdüğü deniz koruma çalışmaları, ekolojik açıdan önemli olan bölgelerin korunmasına katkı sağlıyor ve balık popülasyonunun yeniden inşasına yardımcı oluyor. El ele verdiğimizde ortaya çıkan kazanımlar dünyamız ve oksijen kaynağımız olan denizlerimiz için çok değerli. Denizel yaşam alanlarının ve ekosistemin korunması ancak bütüncül bir koruma sistemi yaklaşımıyla mümkün olduğundan bu iş birliğini çok önemsiyoruz. ”

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir