ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

BEŞ BİN YILLIK MAĞARAYA BÜYÜK KÖTÜLÜK

2 min read

Tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan İstanbul Çatalca’daki İnceğiz Mağaraları, kendini bilmez ziyaretçilerin kurbanı oldu. Duvarlarına yazı yazılan mağaraların çevresindeki mesire yeri de, ziyarete gelenler tarafından çöplüğe çevrildi.

İstanbul Çatalca’daki İnceğiz Köyü‘nün yakınlarında yer alan İnceğiz kayaları, insan eli ile oyularak yapılmış yerleşim yeri. Bu eski apartmanın yerleşim olarak kullanılması 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Kentin tarihinde çok önemli bir yere sahip bu oluşumlara ulaşmak çok kolay. Etrafındaki mesireler keyifli bir hafta sonu geçirmeye de elverişli. O yüzden bölgeye her gün yüzlerce ziyaretçi geliyor.

Ancak bazı kendini bilmezler, binlerce yıllık mağaranın duvarını adeta yazı tahtasına çevirmiş durumda. Yanlarında getirdikleri boyalarla, tek çizik dahi atılmaması gereken mağara duvarını yazılarla donatan şahıslar yüzünden, yapının tarihi dokusu kaybolmak üzere.

Bölgeyi gezmeye gidenlerin şikayeti sadece bununla da sınırlı değil. Bazı ziyaretçiler, çöplerini özellikle mesire alanındaki derenin kenarında bırakarak, bölgeyi adeta çöplüğe döndürdü.

Türkiye’nin en önemli turistik değerlerinden biri olan İnceğiz Mağaraları’nın bu içler acısı durumu, duyarlı vatandaşlardan tepki görüyor. Bölge halkı ve vatandaşlar, yetkililerden duvarlara yazı yazılmaması için daha hassas davranmalarını istiyor.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir